Три компанії за власної ініціативи виключено з реєстрів фінустанов та лізингодавців, а шість нових учасників поповнили ринок

Національний банк України виключив ПТ “ЛОМБАРД “БАЛКАНІКА” ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО “БАЛКАНІКА” І КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 36919164) та ПТ “ЄГОРОВА І КОМПАНІЯ “ЛОМБАРД ПАРТНЕР” (ЄДРПОУ 40697630) з Державного реєстру фінансових установ, а також ТОВ “АСТРА ЛІЗИНГ” (ЄДРПОУ 36259068) з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Такі рішення ухвалив Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових установ на засіданні 19 лютого 2021 року на підставі власних заяв компаній.

ПТ “ЛОМБАРД “БАЛКАНІКА” ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО “БАЛКАНІКА” І КОМПАНІЯ” мало ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту. Ліцензія була анульована 22 січня 2021 року.

ПТ “ЄГОРОВА І КОМПАНІЯ “ЛОМБАРД ПАРТНЕР” мало ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту. Вона була анульована 29 січня 2021 року.

Активи цих двох ломбардів становили 12,1 млн грн або 0,3% від загального обсягу ринку ломбардів станом на 1 жовтня 2020 року.

ТОВ “АСТРА ЛІЗИНГ” мало ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу. Її було анульовано 22 січня 2021 року. Компанія не надавала свою звітність до Національного банку.

Крім того, Національний банк уніс до Державного реєстру фінансових установ шість нових гравців – ТОВ “ІНТЕЛПЕЙ” (ЄДРПОУ 43499401), ТОВ “ФК “РЕЙН” (ЄДРПОУ 44072865), ТОВ “ФК “АЙКВІТАС” (ЄДРПОУ 43884125), ТОВ “ФК “СОВРАН” (ЄДРПОУ 43912309), ТОВ “МЕГА ФІНАНС” (ЄДРПОУ 44137644) та ТОВ “ДИМЕТРА ФІНАНС” (ЄДРПОУ 43101308).

На цьому ж засіданні Національний банк видав ліцензії на надання фінансових послуг п’яти установам – ТОВ “ФК “РЕЙН”, ТОВ “ФК “АЙКВІТАС”, ТОВ “ФК “СОВРАН”, ТОВ “МЕГА ФІНАНС” та ТОВ “ДИМЕТРА ФІНАНС”:

  • ТОВ “ФК “РЕЙН” три ліцензії – на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з факторингу, а також на надання послуг з фінансового лізингу;
  • ТОВ “ФК “АЙКВІТАС” одну ліцензію на надання послуг з факторингу;
  • ТОВ “ФК “СОВРАН” одну ліцензію на надання послуг з факторингу;
  • ТОВ “МЕГА ФІНАНС” чотири ліцензії – на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з факторингу, на надання послуг з фінансового лізингу, а також на надання гарантій;
  • ТОВ “ДИМЕТРА ФІНАНС” три ліцензії – на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з факторингу, а також на надання послуг з фінансового лізингу.

Нагадуємо, особа, яка має намір надавати ліцензовані фінансові послуги, має право одночасно подати заяву до Національного банку про включення до Державного реєстру фінансових установ і про видачу ліцензії. Це передбачено статтею 35 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".