АСУ «ДЗВІН» навмисно дискредитують – заява Асоціації виробників озброєння та військової техніки України

АСУ «ДЗВІН» навмисно дискредитують – заява Асоціації виробників озброєння та військової техніки України

Набирає обертів скандал навколо дослідно-конструкторської роботи «Дзвін-АС» що стосується створення складової Єдиної автоматизованої системи управління ЗС України.

У ЗМІ потрапила інформація, що програма для управління військами, яка за 600 млн грн розробляється вже 4 роки начебто виявилася непридатною. У Міноборони підтвердили, що після аудиту припинили її фінансування до отримання висновків правоохоронних органів.

Водночас виробник повідомляє, що аудитори користувалися недостовірною інформацією, не досліджували ані документи, ані програмне забезпечення. Звіт містить викривлену інформацію, відбувається пересмикування чи свідоме спотворення інформації, що може мати ознаки службової недбалості або підроблення, а керівництво Міноборони вводять в оману. Крім того, до аудиту залучали розробників іншої системи, що по суті є конкурентом АСУ «Дзвін».

Про відмову Міноборони фінансувати подальшу розробку системи «Дзвін», через начебто невідповідність сучасним умовам, стало відомо, ще на початку лютого від головного редактора сайту Цензор.НЕТ Юрія Бутусова, який посилався на матеріали внутрішнього аудиту.

15 березня звіт оприлюднив сайт bihus.info. Він також ліг в основу програми «Наші гроші» під назвою: «Куди злили армійські 600 мільйонів? Провал головного IT-проекту в оборонці».

Зокрема у звіті аудиторів стверджується, що система «Дзвін»:

  • несумісна з аналогічними системами країн-членів НАТО;
  • не має відкритих програмних інтерфейсів за міжнародними стандартами, що ускладнює її подальшу інтеграцію з іншим софтом;
  • не ефективно працює з картами;
  • унеможливлює оперативний і автоматичний обмін даними через окремі сервери за рівнем таємності;
  • частково побудована на ліцензійному програмному забезпеченні сторонніх виробників, подальше використання яких під питанням.

Натомість Асоціація виробників озброєння та військової техніки України, до якої входить розробник системи – компанія «Еверест Лімітед» бачить у цій історії неприховану та навмисну спробу дискредитації системо-утворюючої роботи по створенню Єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ) для ЗС України.

Про що Асоціацією було поширено відповідну заяву 23 березня.

На їх думку зазначений аудиторський звіт від 14.12.2020 року №234/6/40/6/35 має тенденційний характер та не відповідає цілі аудиту.

Комісія проводила внутрішній аудит Управління розвитку автоматизації Апарату Головнокомандувача ЗСУ за період 01.01.2016 по 01.12.2020. Перевіряли здійснення супроводження ДКР «Дзвін-АС» з боку згаданого Управління (УРА АГК).

Повідомляється, що члени аудиторської групи доступу до розроблених в ході ДКР документації, програмного забезпечення тощо, не мали, та за їх отриманням до виконавця роботи – ТОВ «Еверест Лімітед» не звертались. Допуск на територію компанії аудитори не запитували.

“Головним [...] мало бути проведення аудиту діяльності саме УРА АГК ЗСУ по супроводженню виконання ДКР, шифр «Дзвін-АС», а не оцінка і ревізія прийнятих МОУ, ЦНДІ та споживачем ДКР рішень, і тим більше не функціонал ДКР, в якому, як видно зі змісту акту, залучені до проведення аудиту військовослужбовці не розумілись.

Як зазначається в тексті звіту, до внутрішнього аудиту було залучено «експертів» – 3‑х представників військової частини А2724 (Аеророзвідка), представника Наукового центру ВІТІ та представника Управління інформаційних технологій. Виникає питання – відповідно до яких документів дані особи є «експертами», який в них досвід в питаннях, які охоплює аудит, і чи не наявний тут конфлікт інтересів (як відомо, представники в/ч А2724 є розробниками системи «Дельта», яку вони самі вважають конкурентною та протиставляють АСУ, що розроблена в ДКР, шифр «Дзвін-АС», про що в явному вигляді повідомляється в розміщеному на ресурсі bihus.info відео).

«Тобто члени комісії аудиту не досліджуючи повністю ані основні документи, ані самі дослідні зразки (апаратне і програмне забезпечення), виклали у звіті висновки, зроблені виключно на основі недостовірної інформації, яку отримали з невідомих джерел, – підсумовується вищезазначене у заяві Асоціації. – Таким чином, в аудиторському звіті надається викривлена та невідповідна інформація, відбувається пересмикування інформації чи свідоме її спотворення, що може мати ознаки службової недбалості або навіть службового підроблення».

В Асоціації наголошують, що спотворення реальної картини та результатів виконання ДКР вчинено з метою введення в оману керівництва МОУ, а в діях членів комісії вбачаються ознаки протиправних діянь, які підпадають під дію Кримінального кодексу, а у сукупності призводять до підриву обороноздатності армії під приводом чергової перевірки та ревізії робіт.

“У період виконання державного контракту на виконання ДКР і в подальшому товариство-виконавець не приховувало жодної інформації про хід і порядок виконання ДКР, попередні етапи якої були прийняті без зауважень. Саме через неналежне виконання замовником взятих на себе по державному контракту зобов’язань ТОВ «Еверест Лімітед» вимушено було звернутись до Господарського суду м.Києва, яким за позовом останнього відкрито провадження у справі №910/19348/20.